"Voláme všechny Čechy!" - naše nová putovní výstava

12.05.2015 11:34
Květnové povstání bylo vedeno touhou přispět k osvobození. Vedle vojenského významu mělo morální význam – jako lidová odpověď za Mnichov, za 15. březen, za 17. listopad, za všechny umučené a popravené, za heydrichiádu a s ní spojené nelidské znění „popraven s celou svou rodinou“.
V sobotu 5. května 1945 se rozletěly éterem naléhavé výzvy pražského rozhlasu: „Voláme všechny Čechy!“ Staly se signálem k zahájení povstání proti okupantům. Proti německé posádce čítající dohromady na 40 tisíc vojáků. Všeobecným povstáním vyvrcholila šestiletá činnost československého odboje. V hlavním městě bylo proti útočícím nacistickým jednotkám postaveno 1 583 barikád a zátarasů. Bojovalo se prakticky ve všech čtvrtích Prahy. Z pancéřové pěsti dokázali střílet i civilisté, a to přesto, že mnohdy viděli tuto nebezpečnou zbraň poprvé.
 
Pražské Květnové povstání je naprostou většinou historiků právem hodnoceno jako významné bojové vystoupení Čechů. Přineslo vytouženou svobodu, ale i nespočet lidských obětí a rozsáhlé materiální škody. Zahynulo na 3 700 lidí!
Ve středu 9. května vstoupila do hlavního města Sovětská armáda. V Praze a okolí padlo na 500 rudoarmějců. Ke škodě většiny obětí, díky zákulisním velmocenským machinacím, vyústilo povstání v Pyrrhovo vítězství… Pojem „osvobození Sovětskou armádou“ získal na dlouhých čtyřicet roků poněkud nahořklý význam.
 

VÝSTAVA

Výstava obsahuje 21 panelů typu roll-up o velikosti 85x200 cm, které nepotřebují žádné zavěšovací zařízení, jsou mobilní, jejich přeprava, postavení a následná demontáž je velmi rychlá a snadná. Cena za zapůjčení je 10 000 Kč na 30 dní a nezahrnuje cenu za dopravu. Minimální zápůjční doba je 15 dnů.
 

PUBLIKACE

K výstavě je vydána obrazová publikace ve formátu A5 (116 stran), která shrnuje informace uvedené na panelech a dále je obrazově doplňuje. Více než 200 fotografií, které dokumentují děje jara 1945, postup spojeneckých armád i Rudé armády. Ale především sleduje květnové povstání, které vypuklo a bylo rychle potlačeno v Přerově 1. května, avšak ihned se začalo jako lavina šířit do dalších obcí a měst, až zachvátilo celý národ.
Publikaci je možné objednat pro účely realizace výstavy na www.eshop.anlet.cz - v případě zapůjčení výstavy doporučujeme publikaci do komisního prodeje.
 
KONTAKT pro zapůjčení výstavy:
Ing. Jaroslav Houška
Centrum české historie, o.p.s.
jhouska@anlet.cz
tel.: 603 548 872